A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Інформаційні статті

Додано нову підставу для звільнення з військової служби

21 липня 2023 року набув чинності Закон України  № 3096-IX «Про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»  [https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3096-20#Text ],   щодо розширення підстав звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період воєнного стану»».

14:04:12 14.08.2023

Звузилося коло осіб, які мають право на отримання відстрочки від мобілізації

      У зв’язку із змінами, які було внесено до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у громадах  з’явилося безліч питань щодо того, як нововведена норма застосовується на практиці. Тому фахівці системи безоплатної правової допомоги вирішили проаналізувати законодавчі норми з цього питання та ознайомити з ними громадян. 

14:17:03 20.07.2023

Як припинити платити аліменти, якщо дитина почала проживати з вами?

Дедалі частіше трапляються випадки, коли дитина, на утримання якої один з батьків сплачував аліменти, змінює своє місце проживання та може жити з тим із батьків, з якого за рішенням суду стягувались аліменти. Такі обставини потребують вчинення певних дій від платника аліментів, адже припинення стягнення останніх не відбувається автоматично.

15:42:25 10.07.2023

В Україні електричні самокати та моноколеса визнали транспортними засобами: що зміниться для їх власників та учасників дорожнього руху

Законом України «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів» від 24.02.2023 № 2956-IX електричні самокати та моноколеса визнані транспортними засобами. Тепер особи, які керують електротранспортом вважатимуться водіями. Відповідно події за участю електричних самокатів та моноколіс, пов’язані із контактуванням з іншими учасниками дорожнього руху, визнаються дорожньо-транспортними пригодами. У названому документі вводиться визначення різних видів автотранспорту, що працює на альтернативному паливі.

12:02:29 13.06.2023

Особливості оголошення призовників у розшук

Останнім часом мережею шириться інформація, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки оголошують призовників у розшук, якщо ті не зʼявилися у військкомат. Фахівці системи безоплатної правової допомоги вирішили проаналізувати законодавчі норми з цього питання та ознайомити з ними громадян.  

12:51:00 08.06.2023

Як знятися з обліку внутрішньо переміщеній особі в разі повернення на постійне місце проживання

Відповідно до статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

12:59:30 07.06.2023

Посвідчення договорів відчуження нотаріусами

Відповідно до ст. 13-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріус здійснює нотаріальну діяльність в межах нотаріального округу, який визначається відповідно до адміністративно-територіального устрою України. Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів.

11:02:29 30.05.2023

Особи з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок війни в умовах воєнного стану  мають змогу отримати допомогу в розмірі 16000 грн.  

Кабінет Міністрів України 16 грудня 2022 року прийняв постанову №1393 «Про реалізацію спільного з Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариством Червоного Хреста України проєкту щодо надання підтримки особам з інвалідністю внаслідок війни», котра набрала чинності 20 грудня 2022 року. Названою постановою затверджено порядок реалізації спільного з Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариством Червоного Хреста України проєкту щодо надання підтримки особам з інвалідністю внаслідок війни (надалі — Порядок).

14:01:36 21.03.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора