A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Посвідчення договорів відчуження нотаріусами

Дата: 30.05.2023 11:02
Кількість переглядів: 58

Відповідно до ст. 13-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріус здійснює нотаріальну діяльність в межах нотаріального округу, який визначається відповідно до адміністративно-територіального устрою України. Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів.

Згідно ст. 55 Закону України «Про нотаріат», а також п. 1 глави 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій, що затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5, посвідчення правочинів щодо відчуження майна здійснюється за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї зі сторін відповідного правочину.

Відповідно  до п. 19 постанови Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 480, в умовах дії воєнного стану нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, зокрема посвідчення договору дарування/купівлі-продажу, здійснюється виключно за місцезнаходженням такого майна, крім нерухомого майна, розташованого у м. Києві або Київській області,

Тобто раніше громадяни мали вибір: звернутися до нотаріуса, який територіально є найближчим до них за місцем своєї реєстрації (зокрема за місцем реєстрації дарувальника/обдарованого), чи за місцезнаходженням такого майна. 

Наразі посвідчення договору відчуження здійснюється нотаріусами виключно за місцезнаходженням такого майна.

Орієнтовний перелік документів, який необхідно надати нотаріусу для вчинення нотаріальних дій:

·         паспорти й ідентифікаційні коди обох сторін договору;

·         оригінал правовстановлюючого документу на нерухоме майно;

·         довідка про осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні;

·         технічний паспорт на житлове приміщення;

·         документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення.

У разі виникнення питань правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або до найближчого бюро правової допомоги.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою www.wiki.legalaid.gov.ua.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора