A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ РОЗВИТКУ САМОЗІГРІВАННЯ ТА ЗЛЕЖУВАННЯ ЗЕРНА У СХОВИЩАХ

Дата: 29.11.2023 12:51
Кількість переглядів: 44

Самозігрівання зерна – явище небезпечне. Зазвичай воно є результатом сукупності багатьох процесів.

Фото без опису

Утворення і нагромадження теплоти в зерновій масі спричиняють:

  • інтенсивне дихання зерна основної культури;
  • дихання насінин, які входять до складу домішок;
  • активний розвиток мікроорганізмів;
  • життєдіяльність комах і кліщів.

Ризики самозігрівання зерна. Які загрози несе самозігрівання? Значне погіршення якості продукції (а значить, і зниження її ціни), аж до повної втрати живих компонентів зернової маси чи навіть самозаймання.

Наскільки швидко відбувається? Самозігрівання зерна відбувається досить інтенсивно – наприклад, у свіжезібраній продукції граничної температури – 55–65 °С – воно набуває вже за 2–4 доби.

Які дії у разі зігрівання?

Вентилюйте: можливість вентилювання встановлюють за умови перевищення температури зернового насипу над температурою повітря:

  • у суху погоду: більш ніж на 4 °С;
  • у дощову погоду: більш ніж на 8 °С.

Зерно, яке зазнало самозігрівання, необхідно вентилювати в будь-яку погоду, незалежно від вологості повітря, до тих пір, поки різниця температур повітря, що подається в силос, і зерна не складе 3–5 °С.

Під час вентиляції за стійкої погоди рівноважну вологість зерна необхідно перевіряти не рідше, ніж через кожні 6 годин, а при нестійкій погоді – кожні 3 години або навіть частіше.

Не допускається одночасного проведення операцій по завантаженню-вивантаженню та активному вентилюванню!

Перевантажуйте: за відсутності ефекту зниження температури зерно необхідно перевантажити в інший вільний силос або перегнати транспортною системою і повернути в той самий силос. Зерно, проходячи маршрут, розмішається, і осередки самозігрівання усунуться за рахунок теплового обміну.

Досушуйте: до цих заходів звертаються, коли попередні неможливі чи будуть неефективними в умовах надвисокої вологості чи високого ризику самозаймання.

Очищуйте та сушіть правильно: сміттєві домішки провокують утворення осередків самозігрівання, а недосушена партія зерна, навіть невелика, може завдати шкоди усьому обсягу продукції в силосі.

Контролюйте температуру: системою термометрії повинні бути оснащені усі металеві силоси. Вона представляє собою сукупність термопідвісок із цифровими датчиками та програмне забезпечення для передачі та відображення даних у користувацькому інтерфейсі. Задача такої системи – безперервний моніторинг та попереджувальна сигналізація.

Тож самозігрівання та злежування зернових мас виникає за умови порушення правил зберігання та контролю за зерновими масами, а відтак контроль за його станом має здійснюватися постійно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора