A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ПОРЯДКУ МАРКУВАННЯ ТА ПАКУВАННЯ ПАРТІЙ НАСІННЯ

Дата: 29.08.2023 10:45
Кількість переглядів: 81

Напередодні посівної озимих культур під урожай 2024 року, Головне Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, інформує, що Законом України «Про насіння і садивний матеріал» стаття 21, установлене обов’язкове маркування і пакування насіння та садивного матеріалу, що вводиться в обіг. Згідно наказу Мінагрополітики України № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки» від 10.07.2017 року, маркуванню підлягають усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.

Фото без опису

Маркування партій насіння - це нанесення на етикетку інформації про назву ботанічного таксону, сорт, номер партії, категорію, генерацію, рік та місяць пакування, а також іншої інформації згідно з вимогами законодавства у сфері насінництва та розсадництва, здійснюється в процесі доробки та пакування насіння за участю аудитора із сертифікації (агронома-інспектора).

Бланки етикеток виготовляються типографським способом за рахунок коштів суб’єктів. Замовлення діапазону номерів етикеток здійснюється за письмовим зверненням суб’єктів насінництва та розсадництва до ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». Усі надписи на етикетках та упаковках здійснюють українською мовою.

Зовнішні етикетки можуть виготовлятися з матеріалів на паперовій основі з ПВХ покриттям. Допускається використовувати інші матеріали, які поряд з міцністю забезпечують якість відображення основної інформації на етикетці. Закріплюються зовнішні етикетки залежно від виду упаковки та способу його закриття, їх пришивають, наклеюють або прив’язують до упаковки. Внутрішня етикетка, яка вкладається за бажанням суб’єкта всередину упаковки, повинна відтворювати зміст зовнішньої.

Залежно від категорії (генерації) насіння та його призначення, упаковку з насінням маркують етикетками відповідної форми, кольору та змісту:

  •  для добазового насіння – білим з фіолетовою смужкою;
  • для базового насіння – білим;
  • для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління – блакитним;
  • для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій – червоним;
  • для суміші насіння – зеленим;
  • для неостаточно сертифікованого насіння – сірим.

Потрібно звертати увагу на номер партії насіння. Кожній партії насіння та садивного матеріалу аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) присвоюється номер, який складається з п’яти символів (UA-01-001/0001-00):

  • літерний символ – UA – Україна;
  • двозначний символ – номер області розташування насіннєвого посіву (01);
  • тризначний символ – індивідуальний номер, присвоєний аудитору із сертифікації (агроному-інспектору) (001);
  • чотиризначний символ – порядковий номер партії, присвоєний аудитором із сертифікації (0001);
  • двозначний символ – останні цифри року врожаю (00).

Номер партії на етикетці повинен співпадати з номером зазначеним у сертифікаті, який засвідчує посівні якості насіння. Упаковку з гібридним насінням (F1) кукурудзи або соняшнику маркують додатковими позначеннями. Безпосередньо на неї ставлять напис «Протруєно» або «Оброблено», а на упаковках з дражованим або інкрустованим насінням – «Дражоване» або «Інкрустоване» .

Основними видами упаковок, що застосовують у насінництві, є мішки, торбинки, пакети, контейнери та біг-беги різної місткості, що забезпечують надійну цілісність їхнього вмісту під час зберігання та транспортування, та унеможливлюють зміни їх вмісту після закриття упаковок. Мішки, торбинки та пакети з насінням зашивають переважно машинним способом.

Насіння олійних, ефіроолійних, кормових і медоносних культур упаковують у подвійну мішкотару або багатошарові паперові мішки та пакети. Насіння, призначене для роздрібної торгівлі, фасують у дрібну споживчу тару з можливим подальшим пакуванням у мішки, коробки, ящики, пачки та інші контейнери.

Тож необхідно купувати марковане та упаковане насіння, з відповідними документами та обов’язково перевіряти наявність етикетки, яка містить усю необхідну інформацію про партію. Це убезпечить від придбання неякісного посівного матеріалу.

 

За матеріалами Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора