A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

ПОЛЬОВЕ ОЦІНЮВАННЯ НАСІННИЦЬКИХ ПОСІВІВ

Дата: 01.06.2023 14:44
Кількість переглядів: 84

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує виробників насіння та садивного матеріалу про наближення термінів проведення першого етапу виробництва високоякісного насіннєвого матеріалу - польового оцінювання. Його проводять з метою визначення сортової чистоти або типовості рослин, забур'яненості, ураженості хворобами та пошкодженості шкідниками.

Постановою Кабінету міністрів України від 21 лютого 2017 р. № 97 затверджено «Порядок проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», що установлює процедуру проведення сертифікації насіння чи садивного матеріалу (комплексу заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу), видачі сертифікатів на насіння та садивний матеріал та їх скасування.

Польовому оцінюванню підлягають насінницькі посіви сортів, гібридів та їх батьківських форм, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу здійснюється шляхом польового оцінювання. 

На сьогоднішній день роботи з визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу мають право здійснювати:

  • ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції»;
  • Незалежні експерти.

Аудитори із сертифікації ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання добазового, базового та сертифікованого насіння.

Незалежні експерти мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання тільки сертифікованого насіння.

Незалежним експертом є особа, яка отримала Свідоцтво аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) і включена до Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів). У свідоцтві зазначається вид робіт, які аудитор із сертифікації має право здійснювати.

Для проведення польового оцінювання посіву або насадження суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву або насадження заявку на визначення сортових якостей насіння не пізніше ніж: 

  • для насіння - не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин;
  • для садивного матеріалу - не пізніше ніж за 30 днів до початку активного росту рослин, включно до 31 травня поточного року.

До заявки на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу додаються:

  • документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);
  • копії сертифікатів, виданих на насіння або садивний матеріал попередньої генерації під час послідовного розмноження;
  • схема розміщення поля (полів) посіву або насадження з прив’язкою до місцевості;
  • для гібридів – інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту;
  • інформація про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який провадить діяльність як незалежний експерт.

Орган із сертифікації розглядає заявку, проводить перевірку документів, не пізніше 10 робочих днів після отримання заявки і надає заявнику повідомлення, в якому зазначаються аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), який буде проводити польове оцінювання посівів, відбір проб, а також інші умови, що пов’язані з проведенням сертифікації.

Польове оцінювання посівів проводиться у період вегетації рослин під час формування сортових якостей насіння.  

За результатами польового оцінювання аудитор із сертифікації складає акт польового оцінювання у 3-х примірниках. Це може бути акт польового інспектування – якщо посів за всіма показниками визнано придатним на насінницькі цілі, або акт бракування посіву – якщо посів визнано непридатним для використання урожаю з нього на насінницькі цілі і підлягає вибракуванню.

На підставі акту польового оцінювання орган із сертифікації, до якого заявником подано заявку на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу, оформляє сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння чи садивного матеріалу, згідно з встановленою формою, видає його заявнику не пізніше 10 робочих днів після попередньої оплати за його видачу та вносить відповідні дані до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

 

За матеріалами Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора