A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

15 лютого в Україні – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2023 10:01
Кількість переглядів: 84

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав - історія дати

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлений Указом Президента України в 2004 році та приурочений до завершення виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року. 

Всього після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Але наймасштабнішою та найтрагічнішою стала війна в Афганістані (1979-1989). Вона тривала 10 років, а через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат: 620 тисяч радянських військовослужбовців, з них 150 тисяч - українці. За офіційними даними, під час війни в Афганістані загинули понад 15 тисяч військових, Україні вона обійшлася у понад 4 тисячі загиблих. 

Зараз в Україні більше 150 тисяч ветеранів афганської війни, з них більше 8 тисяч мають поранення, а понад 6 тисяч - інваліди.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав - заходи до пам’ятної дати

15 лютого по всій Україні проходять урочисті заходи зі вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Щороку у столиці цього дня покладають квіти до Меморіалу воїнам України, полеглим в Афганістані. У храмах та монастирях підносять молитви за загиблих і померлих в ході військових місій на територіях інших держав, а також за живих учасників та членів їхніх родин. 

Війну в Афганістані часто називають загарбницькою, хоча для солдатів, які пройшли через неї, це було виконання обов’язку перед державою. У 2014 році тисячі воїнів-афганців одними із перших відправилися добровольцями на український Схід. Вони і сьогодні захищають нашу державу від російського агресора, а деякі віддали життя за Україну.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора