A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Щодо системи управління охороною праці (СУОП)

Дата: 23.12.2022 10:22
Кількість переглядів: 196

    У сучасному суспільстві людина працює в умовах впливу небезпечних факторів. Некерована праця може стати прямою загрозою життю та здоровю людини.

     Розроблення, впровадження та постійне вдосконалення системи  управління охороною праці (СУОП) на підприємстві - є основою безпечної трудової діяльності для працівників. Це не що інше як заходи: загально правові, соціально – економічні, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні, лікувально-профілактичні. Всі вони націлені на вивчення виробничих ризиків, оцінку першочерговості їх усунення (зменшення їх наслідків), маючи за кінцеву мету попередження нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань.

    В першу чергу необхідно визначити відповідальність керівників усіх рівнів за належну роботу з охорони праці. Друге, не менш важливе – це навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників. Наказом керівника підприємства визначається термін і перелік співробітників, які підлягають навчанню. 

      Слід зазначити, що  наказом Мінсоцполітики № 140 від 30.01.2017 р. внесені зміни  до наказу Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15 „Про затвердження Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511 (із змінами).

      Цей документ регулює порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці на підприємствах тих працівників, що працюють в шкідливих та небезпечних умовах, а також де є потреба в професійному доборі. Крім того регламентує також періодичність проведення працівникам  інструктажів з охорони праці. Періодичність для всіх різна. Вона залежить від шкідливості та небезпечності робіт.

      Один з важливих етапів - розроблення документації. Необхідний цілий комплекс документів: правила внутрішнього трудового розпорядку, посадові інструкції з обов’язками з охорони праці, інструкції з охорони праці з кожної професії або виду виконуваної роботи, інструкції з пожежної безпеки, комплекс наказів.

    Цю документацію розробляє спеціаліст з охорони праці підприємства. Там де немає служби охорони праці, цю роботу може виконувати найнятий фахівець, що має відповідну кваліфікацію. За розробленими інструкціями, у відповідності з посадовими обов’язками, проводиться інструктаж з охорони праці всіх співробітників підприємства.

    З врахуванням профілактичної роботи по попередженню виробничого травмування, ризик виникнення виробничих травм до цього часу залишається високим.

    Аналіз причин виробничого травматизму, який проводиться спеціалістами Полтавського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області свідчить, що нещасні випадки це не збіг обставин, вони є наслідками недотримання роботодавцями, безпосередніми виконавцями робіт інструкцій з охорони праці, відсутність, або не якісне (формальне) проведення інструктажу, допуск до роботи без  навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників, відсутній (недостатній) контроль з боку керівництва.

      Консультаційний центр, створений при відділенні, має за мету надання методичної та консультативної допомоги в покращенні безпеки виробництва, в т.ч. підвищення дієвості СУОП. Відбуваються постійні звернення керівників служб охорони праці – в деяких випадках це самі роботодавці. Під час звернень постають питання з соціального страхування, розслідування нещасних випадків, відшкодування шкоди потерпілим від нещасних випадків та професійних захворювань, забезпечення протезно – ортопедичними  та виробами медичного призначення та інші. Відвідувачі отримують вичерпні консультації. Зокрема страховим експертом з охорони праці Анатолієм Грубичем під час проведення розслідування нещасного випадку з тяжкими наслідками, що стався в ПрАТ «КМЗ» спільно з керівником служби охорони праці цього підприємства Григорієм Теслюком було проаналізовано аспекти безпеки виробничих процесів в механічному цеху підприємства. Розроблено та розпочато впровадження додаткових елементів системи управління охороною праці. Це безумовно стане суттєвим кроком для підвищення безпеки виробництва. Спеціалістами відділення проводиться детальне вивчення заданого питання та всебічне роз’яснення. Спеціалістів з охорони праці здебільшого цікавлять питання на скільки існуюча система управління охороною праці відповідає діючим нормативно – правовим актам з охорони праці, чи переглянуті своєчасно положення, інструкції - посадові та з охорони праці, наскільки чітко визначені функціональні обов’язки посадових осіб з питань безпеки виробництва, чи визначені взаємовідносини різних посадових осіб з цих питань. Надання кваліфікованих та компетентних відповідей на ці суттєві питання мають за мету працівники відділення.  Скарг та нарікань з боку відвідувачів немає. Це свідчить що ця робота необхідна та корисна, яку необхідно продовжувати та удосконалювати.

       Одним з найважливіших шляхів зменшення виробничого травматизму та професійних захворювань, поліпшення стану охорони праці є обєднання зусиль у цьому напрямку всіх зацікавлених сторін – роботодавців, органів місцевого самоврядування, профспілок і в першу чергу працівників підприємств. Тому що по великому рахунку рядові працівники найчастіше стають потерпілими від виробничих травм. Принцип безпечності для всіх, задіяних в виробничому процесі, повинен залишатися для всіх одним з першочергових та актуальних.

       Роботодавці прагнуть скоротити показники виробничого травматизму, тільки хтось це робить підвищенням безпеки умов праці, а інші – приховуючи нещасні випадки від обліку та розслідування. Найчастіше виробничі травми намагаються «замаскувати» під ушкодження здоров’я, жодним чином не  пов’язані з виконанням службових обов’язків чи певного виду робіт. Мотивація останніх не зовсім зрозуміла. А особливо в той час коли працює в державі Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Складається враження, що ці люди, незалежно від віку,  не знайомі з вимогами законодавства та не володіють нормативно-правовою базою, яка існує в державі.

    Якщо для роботодавця пріоритетом є життя і здоров’я людей, які працюють на підприємстві, якщо він постійно покращує умови праці, приділяє увагу побутовим умовам, забезпечує спецодягом та іншими ЗІЗ, а посади спеціалістів з охорони праці заповнені не по «залишковому» принципу, на цю роботу призначені компетентні, добропорядні фахівці – тоді ймовірність виробничого травматизму та профзахворювань зводиться до мінімуму.

    Тому не чекайте коли станеться нещасний випадок на підприємстві, який змусить вас виконувати вимоги законодавства з охорони праці. Працюйте на упередження, самостійно дбайте про життя та здоров’я найманих працівників. 

      

В.о. начальника Полтавського відділення

 управління виконавчої дирекції Фонду

соціального страхування України

  у Полтавській області                                                       В.  Артамонов

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора