A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Відпустки військовослужбовцям в період дії воєнного стану

Дата: 22.11.2022 11:25
Кількість переглядів: 122

Право військовослужбовців на відпустки та порядок надання відпусток, визначає Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі - Закон). Закон містить перелік видів відпусток, які надаються військовослужбовцям, а також відсилає до норм Закону України «Про відпустки».

Як відомо щорічна основна та додаткові відпустки військовослужбовцям у період дії воєнного стану не надаються. Виключеннями є: відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин (може бути надана в умовах воєнного стану); відпустка військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, - одному з них за їх рішенням, надаються в умовах воєнного стану); відпустка для лікування у зв'язку з хворобою (надається в умовах воєнного стану у разі лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії).

28 вересня 2022 року до Верховної Ради України внесено законопроєкт            № 8081 «Про внесення зміни до пункту 18 статті 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану», за яким пропонується прибрати із ст. 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» формулювання: «за сімейними обставинами та з інших поважних причин».

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що на практиці існує набагато більше випадків (ніж визначено у пункті 9 статті 101 Закону), коли присутність військовослужбовця в сім'ї є необхідною, і, навпаки, коли можливість побачити сім'ю, рідних є важливою для військовослужбовця, особливо під час дії воєнного стану, ведення воєнних (бойових) дій.

03 листопада 2022 року у першому читанні прийнято проєкт Закону України «Про внесення зміни до пункту 18 статті 101 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану» №8081/П від 17.10.2022, який направлений на підпис Президенту України, передбачається можливість надання відпусток військовослужбовцям під час дії правового режиму воєнного стану чи особливого періоду тривалістю не більше 10 календарних днів. Зокрема п. 18 ст. 10-1 Закону викладається в наступній редакції: «в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець».

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського бюро правової допомоги № 3 Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора