A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Стягнення додаткових витрат на утримання дитини

Дата: 17.10.2022 08:28
Кількість переглядів: 170

Якщо про аліменти сьогодні знають майже всі жінки та чоловіки, які звертаються за правовою допомогою, то про додаткові витрати на дитину багато хто вперше дізнається під час консультації з юристом.

Трапляються ситуації, коли у батьків можуть виникати якісь непередбачені витрати, які стосуються дитини та частіше за все їх несе один з батьків, наприклад дитина потребує періодичного лікування або вона відвідує гурток чи музичну школу. 

Законом (ст. 185 Сімейного кодексу України) передбачено, що батьки зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

Доречно звернути увагу й на те, що аліменти можна стягувати до досягнення дитиною 23 років (за умови, що вона продовжує навчання), в той час як додаткові витрати – до 18 років.

Другий із батьків зобов`язаний брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами, але вони стягуються в залежності від особистих, індивідуальних особливостей дитини, а також фактичного матеріального стану боржника/стягувача.

Додаткові витрати на утримання дитини може стягнути лише той з батьків, з ким проживає дитина.

Розмір додаткових витрат встановлюється рішенням суду з урахуванням обставин, що мають істотне значення і суд може стягнути з батька (матері) половину (більше або менше половини) витрат в залежності від матеріального становища сторін. Наявність таких витрат потрібно довести відповідними чеками, квитанціями, договорами, тощо

Судовий збір за подання такої позовної заяви не сплачується!

Зверніть увагу, що розмір додаткових витрат завжди встановлюється в твердій грошовій сумі. Відсоток або частка від заробітку в цій категорії справ не застосовуються (на відміну від стягнення аліментів).

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40  та за телефоном  (0532) 56-02-88 (у будні дні з 09:00 до 18:00).

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора