A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Українці, які перебувають за кордоном, мають право оформити лікарняний дистанційно

Дата: 28.09.2022 14:40
Кількість переглядів: 176

Для громадян України, які через війну були змушені виїхати за кордон та стали за кордоном тимчасово непрацездатними, Міністерство охорони здоров`я України спростило порядок оформлення лікарняних.

Тож у випадках захворювання або травми загального характеру, догляду за хворою дитиною, вагітності та пологів, а також ортопедичного протезування, громадяни України мають право оформити  електронний лікарняний та отримати відповідні соціальні виплати.

Відповідно до пункту 10 розділу ІV Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України 01 червня 2021 року № 1066, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування медичний висновок зі встановленою відміткою про тимчасову непрацездатність, що виникла за кордоном, може формуватися лікарем на підставі медичних записів, які внесені таким лікарем відповідно до виданих за кордоном медичних документів (їх копій), що підтверджують тимчасову непрацездатність, за категоріями: "Захворювання або травма загального характеру", "Догляд за хворою дитиною", "Вагітність та пологи", "Ортопедичне протезування".

Медичні документи або їх копії можуть бути надіслані поштою або надані лікарю за допомогою технічних засобів електронних комунікацій (електронна пошта, мобільні застосунки, соціальні мережі тощо).

У виданих за кордоном медичних документах зазначається діагноз з використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ - 10). Необхідність перекладу на державну мову таких документів визначає лікар у випадках, коли неможливо сформувати медичний запис з використанням мови оригіналу медичного документа.

 Таким чином лікар, на підставі отриманих від громадянина медичних документів, формує медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я та е-лікарняний, якщо працівник є застрахованою особою.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського бюро правової допомоги № 3 Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора