Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

БОТУЛІЗМ

Дата: 04.08.2022 14:49
Кількість переглядів: 706

 

Фото без опису

 

 

 

Ботулізм (від лат. Botulos – ковбаса) – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем.

Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг.  

За 6 місяців 2022 року  в Україні зареєстровано 43 випади ботулізму з 46 постраждалими, померло 2 людини.

Людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також в продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі, консервах. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої  їжі іноді до 4 діб і більше.

Основні симптоми захворювання це;

- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

-сильно виражена сухість у роті;

-важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

-підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
 -запаморочення;

-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

-судоми. 

Профілактика ботулізму

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується:

- виготовляти в домашніх умовах солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
 - консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
 - консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску.

- не купувати у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

- не купувати консерви у бомбажних, пошкоджених банках  та з наявністю плісняви.
 При перших ознаках захворювання негайно треба звернутись за медичною допомогою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора