A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Щодо порядку укладення трудового договору  надає роз’яснення головний державний інспектор Ягодовська Яна Володимирівна

Дата: 12.07.2022 14:28
Кількість переглядів: 758

 

З 1 липня Держпраці розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!».  Кампанія спрямовується на працівників і роботодавців, які продовжують працювати, але при цьому уникають належного оформлення трудових відносин та сплати податків.

Нагадуємо. Згідно із ст 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Основним нормативно-правовим актом, що регулює трудові відносини  працівників, визначає правові засади і гарантії здійснення громадянами України права  на працю є Кодекс законів про працю України.

Так, ст. 24 КЗпП України визначено порядок укладення трудового договору.

Звертаємо увагу на те, що дана стаття містить заборону використання найманої праці без оформлення трудових відносин. Зокрема, ч.4 ст. 24 КЗпП України визначено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи вищевикладене для оформлення трудового договору необхідно:

дійти згоди між працівником і власником підприємства щодо укладення трудового договору (що на практиці підтверджується написанням заяви про прийняття на роботу з резолюцією керівника);

видати наказ про прийняття  працівника на роботу (що є спрощеною формою трудового договору);

повідомити орган  Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу;

працівнику приступити до виконання своїх обовязків.

Крім того, існують випадки, коли при укладенні трудового договору закон вимагає додержання письмової форми трудового договору.

Відповідно до ч.1 ст. 24 КЗпП України додержання письмової форми є обов’язковим:

 при організованому наборі працівників;

 при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

 при укладенні контракту;

 у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі; 

при укладенні трудового договору з неповнолітнім; 

при укладенні трудового договору з фізичною особою;

          при укладенні трудового договору про дистанційну роботу або про надомну роботу;

          в інших випадках, передбачених законодавством України.

Крім того, при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, має право подати вимогу про оформлення трудової книжки.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора