A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Декларування в умовах воєнного стану

Дата: 10.03.2022 09:41
Кількість переглядів: 1120

Кожного року особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані щорічно до 01 квітня подавати декларацію за минулий рік шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Проте, в зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України часто постає питання, що робити тим особам, які стали на захист України від російських загарбників та фізично не мають змоги подати вчасно електронну декларацію. З цього питання Національне агентство з питань запобігання корупції (далі НАЗК) опублікувало роз’яснення стосовно можливості продовження строку подання щорічної декларації та подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Закон України «Про запобігання корупції» (п. 7 ч. 1 ст. 46 Закону) зобов’язує суб’єктів декларування подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку.

Але на даний час, як зазначається у роз’ясненні НАЗК від 28.02.2022 №2 щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану», ними була висловлена наступна позиція:

«В умовах військового стану та збройної агресії Російської Федерації проти України багато суб’єктів декларування та членів їхніх сімей долучені до збору коштів, майна для потреб Української армії та (або) осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії. Тому такі кошти не підлягають відображенню у декларації та повідомленні. Також, Національне агентство зазначає, що до перемоги над рашистськими загарбниками та припинення воєнного стану суб’єкти декларування не повинні втрачати час на заповнення та подання декларації та(або) повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, натомість мають докладати всіх можливих зусиль, спрямованих на захист власної свободи, миру в Європі та світі, оборону Української держави. Свою позицію і стосовно декларування рухомого ворожого майна, здобутого у бою суб’єктом декларування та членом його сім’ї під час оборони Української держави, НАЗК роз’яснило, що таке майно, не підлягає відображенню у декларації, оскільки набуте не внаслідок укладення правочину, а у зв’язку із повномасштабною агресією з 24.02.2022 Російської Федерації стосовно незалежної і суверенної Української держави».

Детальне роз’яснення можна знайти за посиланням: https://cutt.ly/QAsUO4h 

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до юристів  Полтавського бюро правової допомоги № 2 за телефоном (066) 215-31-32, (099) 021-82-09.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

? скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

? у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

? у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою  www.wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора