A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коломацька громада
Полтавська область, Полтавський район

Патрони ЗСУ: у Полтавському офісі Інституту нацпамяті розповіли про мотопіхотну бригаду імені кошового отамана Костя Горідєнка

Дата: 13.10.2022 09:37
Кількість переглядів: 106

14 жовтня відзначатимемо День захисників і захисниць. З цієї нагоди Український інститут національної пам’яті проводить інформаційну кампанію під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!», щоб показати тяглість боротьби за державну незалежність і військових традицій, а також зв’язок поколінь, які втілювали і втілюють цю боротьбу й вшанувати захисників і захисниць України у різні історичні періоди. Зокрема у межах рубрики «Патрони ЗСУ» розповідаємо про ті постаті, чиї імена носять бригади сучасних Збройних сил України.

57-ма окрема мотопіхотна бригада, що входить до складу оперативного командування «Південь» Збройних сил України, була сформована після початку російської агресії, восени 2014 року. Із травня 2019 носить ім’я кошового отамана Запорізької та Олешківської Січі Костя Гордієнка, який виступав проти московської окупації Гетьманщини. Пункти постійної дислокації підрозділів бригади були розташовані саме на місцевості колишніх Січей.

Кошовий Кость Гордієнко (р. н. невідомий – 4.05.1733) народився на Полтавщині. Освіту здобував у Києво-Могилянській академії, а славу і шану завоював на Запорожжі. Був козаком Платнирівського куреня Запорозької Січі, 12 разів обирався кошовим отаманом Запорізької Січі. 

Сім фактів про Костя Гордієнка

  1. Гордієнко відмовився присягати на вірність московському цареві Петру І і відкрито відстоював перед ним права й вольності Війська Запорозького, чим заслужив довіру та повагу серед козацтва.

  2. Попри особисту неприязнь, пішов на єднання з військами Мазепи та шведського короля Карла ХІІ. 27 березня 1709 року в сотенному містечку Великі Будища на Полтавщині 8 тисяч січовиків на чолі з Костем Гордієнком приєдналися до українсько-шведського союзу. Приєднання запорожців спричинило повстання у південних сотнях Полтавського полку проти московського війська.

  3. Йдучи на з’єднання з Карлом XII, кошовий Гордієнко очистив значну територію Лівобережної України від московських військ. Не чекаючи допомоги шведських союзників, він дощенту розбив тритисячний загін ворожих драгунів московського царя Петра І у Царичанці, розгромив московитів також під Келебердою і, скориставшись зі страху та розгубленості серед царських генералів, почав вибивати їхні війська з міст і сіл не тільки по Орелі, а й по Ворсклі. Скрізь, де він з’являвся, до нього приєднувалися загони місцевих козаків-повстанців, які вже самі громили окремі російські підрозділи та обози.

  4. При зустрічі зі шведським королем Карлом XII, Кость Гордієнко виголосив промову латинською мовою.

  5. Після поразки під Полтавою допоміг шведському королю та Іванові Мазепі із їхніми військами переправитися через Дніпро. Сам також опинився у політичній еміграції.

  6. Після обрання Пилипа Орлика гетьманом у місті Бендери (Молдавія) став його соратником, брав участь в укладанні Бендерської конституції («Конституції Пилипа Орлика»).

  7. Заснував Камянську та Олешківську Січ під протекцією кримського хана. Через Костя Гордієнка Московія тривалий час була повністю ізольована від Азовського моря, оскільки за Адріанопольським мирним договором територія Війська Запорозького Низового входила до складу Османської імперії, і московсько-османський кордон переносився аж до безпосередніх кордонів Лівобережної Гетьманщини. 

Спочив Кость Гордієнко, «останній лицар Запорожжя», 15 травня 1733 року в Кам’янській Січі. Його талант, відданість козацькій справі та виразна антимосковська позиція ще довго надихали нові покоління борців за Україну, зокрема військових 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ. 

Взимку 2015 року підрозділи бригади воювали проти російських загарбників під Дебальцевим. У березні та квітні 2022 на Луганському напрямку завдяки вправності військовослужбовців бригади імені Костя Гордієнка окупаційні сили Росії зазнали великих втрат у техніці та живій силі. На рахунку «гордієнківців» також збитий російський військовий літак. У червні 2022 бригада мужньо боронила Сєвєродонецьк. Нині бореться за звільнення від російських окупантів Херсонщини.У кінці вересня 57-ма окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка отримала почесну відзнаку «За мужність та відвагу».

Олег Пустовгар, регіональний представник УІНП в Полтавській області.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора